ONDERZOEK BLOOTSTELLING DOOR METEN
Meten = weten, via slimme meetstrategie en professionele metingen naar gassen, dampen of stofdeeltjes veiligheid en gezondheid werksituatie bepalen
ADEMEN UW MEDEWERKERS GASSEN, DAMPEN OF STOF IN?
Werken uw medewerkers met gevaarlijke stoffen of in situaties waar gassen, dampen of stofdeeltjes vrijkomen? En u heeft geen idee of u bent niet helemaal zeker dat vroeg of laat gevolgen zou kunnen hebben voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers.
Als duidelijk is om welk gas, damp of stof het gaat, dan kan het goed zijn om via metingen op basis van een goed meetplan de concentratie te meten.
METEN = WETEN
Bij het werken met gevaarlijke stoffen (vloeistof, gas, poeders et cetera), een verbrandingsproces, een reactie of het bewerken van materiaal kunnen gassen, dampen of deeltjes vrijkomen. Blootstellingen zijn soms wel en soms niet goed te schatten met statische modellen, Aan de andere kant kan het ook makkelijker of wenselijk zijn om de blootstelling te meten met meetinstrumenten of analytische meetmethoden. Bij PRISMA Arbozorg werken arbeidshygiënisten die weten wat nodig is om verstandig en goed te (kunnen) meten. Hiervoor is een doordacht meetplan nodig. De blootstelling wordt namelijk afhankelijk van verschillende werk- en omgevingsfactoren. Bij het toetsen van je meetresultaten is je referentiekader (grenswaarden) sterk bepalend om te bepalen of de situatie gezond en veilig is.
De arbeidshygiënisten van PRISMA Arbozorg werken alleen met doordachte meetplannen, geijkte meetapparatuur/meetmethoden en volgens de bestaande normen en richtlijnen waardoor de kwaliteit van een (meet)onderzoek is gewaarborgd.
WAAROM METEN?
Veel klanten denken dat alles te meten is en voor alles grenswaarde is. Dit is achter niet het geval. Bij PRISMA Arbozorg weten we goed inzicht in wat we kunnen meten (goed of oriënterend) is te meten en hebben we kennis voor het vaststellen (zoeken, afleiden) van grenswaarden.
Veel en goede metingen kunnen kostbaar zijn. Bij PRISMA Arbozorg wegen de kosten altijd mee in ons voorstel aan de klant, een meting moet zinvol zijn en helpen bij het bieden van duidelijkheid. Wij meten niet ‘om-te-meten’: het moet een meerwaarde voor de situatie hebben.
Er zijn statistische modellen waarbij ook kan worden bepaald wat de blootstelling is, hierdoor zijn metingen niet altijd nodig. Aanvullende praktische metingen op de werkplek kunnen bij onverwachte/afwijkende hoge of lage uitkomsten uit statistische computermodellen, zekerheid bieden.
Bepalen aanvullende en specifieke blootstelling naast gestandaardiseerde computermodellen
Voorkomen van discussie
Onderwerp op de agenda
Zichtbaar en serieus aandacht geven bij ongerustheid
Eigen situatie in praktijk toetsen aan grenswaarden